2016 m. kovo 27 d., sekmadienis

Su Šv. Velykom!

 Šios nuostabios pavasario šventės proga kiekvienai iš Jūsų linkiu atrasti savyje slypintį stebuklą, neabejoti dėl šios dienos, drąsiai žvelgti į rytojų. Tegul tauri šios šventės šviesa sušildo visus mus, esančius kartu, pažadina naujas svajones, paskatina prasmingiems ir kilniems darbams. Nuoširdžiai linkiu pajusti Velykų džiaugsmą, išgirsti Didįjį kvietimą pakilti iš kasdieninių smulkmenų ir pilkumos. Tegul Prisikėlimo rytą varpų skambėjimas būna stipresnis ir svarbesnis už skubėjimą ir nerimą, te pažadina jis šviesiausius jausmus, meilę ir pagarbą vienas kitam.  Linkiu pavasarinės vilties Jūsų namams, tvirtos sveikatos, prasmingų darbų...


Velykos krikščioniams yra Kristaus prisikėlimo šventė, tačiau joje neabejotinai gausu ir pagoniškų papročių. Velykos švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmos pilnaties po pavasario lygiadienio. Velykų data, nustatoma pagal mėnulio kalendorių, todėl jinai gali kisti nuo kovo 22 iki balandžio 25 dienos.
Velykų šventimas prasidėdavo Verbų sekmadienį (savaitė iki Velykų dienos), kuomet žmonės su verbomis traukdavo į bažnyčią. Su pašventintomis verbomis visi skubėdavo pas namiškius, tikėdamiesi užtikti juos lovoje ir išplakti.
Seniau verbos būdavo daromos iš anksti sužaliuojančių (arba visžalių) augalų: kadagio, alyvos, tujos, beržo, karklo, žilvičio ar gluosnio. Tikėta, kad sprogstantys ir sužaliavę augalai turi magiškų galių, kad verba paliesti gyvuliai bus sveiki, o žmonės – laimingi ir gražūs.
Įvairiaspalvės įspūdingai atrodančios verbos iš sausų žolynų pradėtos gaminti tik XIX amžiuje.
Iš bažnyčios parsineštas verbas kišdavo už šventų paveikslų ar po sija, buvo tikima, jog verbos saugo namus nuo blogų dvasių ir atneša laimę. Verbų šakelėmis buvo smilkomi ligoniai bei pirmą kartą į ganyklas išvedami gyvuliai.
Velykų šventimas prasidėdavo sekmadienio rytą, tekant saulei, Prisikėlimo pamaldomis. Tą rytą būdavo svarbu atsinešti bažnyčion bent keletą valgių, kad juos pašventintų.
Velykinio stalo centre be abejonės įsikurdavo indas su margučiais. Stalą puošdavo žalumynais (rugiais, avižomis), kurie buvo sudaiginti prieš porą savaičių. Privalomi Velykų stalo atributai: rūkyti, virti, sūdyti sniego baltumo lašiniai su raudonos mėsos tarpsluoksniais, kumpis, kvepiantis gardaus rūkymo dūmo aromatu bei krienai, vien nuo kurių kvapo ašaros bėgdavo. Ant stalo taip pat būdavo pastatomas molinis avinėlis – Kristaus simbolis.
Velykinių pusryčių metu pirmiausiai padalindavo vieną (pašventintą) margutį į tiek dalių, kiek buvo prie stalo šeimos narių. Pirmą gabaliuką į burną įsidėdavo šeimininkas ir tuomet po vieną paimdavo pagal amžių nuo vyriausio iki jauniausio, paskutinis gabaliukas atitekdavo šeimininkei.
Velykų rytą, kaip ir per Kalėdas, vaikai gaudavo dovanų – margučius, tik ne nuo Senio Šalčio, bet nuo Velykų bobutės. Be margučių dar kartais rasdavo ir zuikio ar arkliuko formos meduolių (pyragų).
Seniau Velykos būdavo švenčiamos tris dienas. Pirmoji – skirta šeimai. Niekas neidavo į svečius ir svečių nepriimdavo. Buvo manoma, kad atėję svečiai atneš ir paliks savo blusas. Antrą dieną vaikai eidavo kiaušiniauti. Vaikas ateidavo gryčion pirštą burnon įsikišęs, jeigu vieną vadinasi vieno kiaušinio nori, jeigu du – tuomet du reikia duoti. Suaugusieji tuo tarpu su kaimynais margučiais keisdavosi, o jeigu važiuodavo į svečius, tai būtinai lauktuvių margučius veždavo.
Trečioji Velykų diena buvo vadinama „Ledų diena“ – jis skirta tinginiavimui. Griežtai draudžiama dirbti bet kokius darbus, nes buvo tikima, kad vasarą gali ledai javus sumušti.
Sakoma, kad po Velykų prasideda vestuvių sezonas. Su tuo susijęs yra labai gražus Velykų paprotys – lalavimas. Jauni, nevedę vyrai grupelėmis lankydavo namus, kuriuose gyveno nevedusios merginos ir dainuodavo įvairias dainas. Merginos galėdavo apsižiūrėti vyrus ir išsirinkti sau gražiausiai dainuojantį jaunikį. Už dainavimą vyrai gaudavo dovanų margučių, gražiau dainuojantis gaudavo jų daugiau. Sakoma, kad per Velykas merginos net gi pasiklodavusios patalus prie durų, nes lalauninkai vaikščioti pradėdavo vėlai vakare ir naktį.
Velykų šventimas pasibaigdavo sekantį sekmadienį, kuris buvo vadinamas Atvelykiu. Paprastai tą dieną pabaigdavo valgyti paskutinius Velykų valgius, taip pat margindavo bei ridendavo kiaušinius.
Kiaušinis pagonims – kosmoso, gyvybės atsiradimo, vaisingumo simbolis. Senovėje manyta, kad pradaužus kiaušinį iš jo išlenda gyvybės gyvatė. Seniausi margučiai rasti IV a. mergaitės kape prie Vormso Vokietijoje. Seniausi Lietuvoje margučiai yra rasti Dainų slėnyje, Gedimino kalne, visi jie priskiriami XIII amžiui. Dabar populiariausi greiti kiaušinių dažymo būdai – cheminiai dažai ir apklijavimas lipdukais. Seniau kiaušiniai buvo marginami vašku arba skutinėjami.

Skutinėjimas - pirmiausiai kiaušinis nudažomas norima spalva, tuomet išskutinėjamas ornamentas. Tam reikalingas labai aštrus peiliukas. Skutinėjimas yra labai sudėtingas darbas, elgiantis neatsargiai labai lengva suskaldyti lukštą, o ir peiliukas greitai atšimpa
Marginimas vašku -  paprastai vašku ornamentuojami nedažyti kiaušiniai. Vaško spalva priklauso nuo kaitinimo trukmės: iš pradžių jis būna šviesus, po to gelsta, vėliau ruduoja ar net pilkėja. Kiaušinis turi būti kambario temperatūros, jei vaškas nuo lukšto atšoka, neprilimpa, vadinasi, kiaušinis per šaltas, reikia jį pašildyti. Ornamento negalima išpiešti, jei kiaušinis ar vaškas yra per karštas - įrankiu braukiant per lukštą, jis nutįsta. Parduotuvėje pirkta žvakė, kurioje daug parafino marginimui netinka, parafinas nusiplauna vos įdėjus į šiltą vandenį. Marginimo įrankiu galėtų būti adatėlė įsmeigtą į pieštuką.
Vašku papuoštas kiaušinis pamerkiamas į dažius ir laikomas kol įgaus norimą spalvą, tuomet vašką galima nugramdyti arba nutirpinti trumpam įleidus kiaušinį į karštą vandenį (arba galima tiesiog palikti).
Batika - pats paprasčiausias marginimo būdas. Kiaušinis apdedamas svogūnų lukštais, rūtų, bruknių, petražolių ar kitų augalų lapeliais, gėlių žiedas, blunkančiomis medžiagos skiautelėmis. Viskas suvyniojama į marlę, apsukama siūlais ir verdama dažuose. 



Margučių spalva taip pat yra svarbi
Juoda -  spalva simbolizavo žemę motiną.
Raudona - spalva simbolizavo vaisingumą, gimimą, gyvenimą. 
Žalia -  spalva reiškė pavasario augaliją, javų daigus.
Geltona ir ruda spalva reiškė subrendusius javus. 
Mėlyna - dangų, nešantį palaimą pasėliams ir visai augalijai.
Seniau buvo naudojami augalinės kilmės dažai, spalvos išgaunamos užmerkus šiuos augalus (kartais 12 ar daugiau valandų): svogūnų lukštais - rusva, skroblo žieve, beržo vantos lapais - gelsvai žalia, ramunėlėmis, alksnio žirginiais - geltona, šieno pakratais, rugiagėlėmis - melsva, bruknių lapais, dilgėlėmis, rugių želmenimis – žalsva. 
Vienas iš pagoniškų ritualų tvirtai įaugęs į šią šventę – margučių mušimas. Visi šeimos nariai pasiima po vieną margutį iš indo. Tas kuris neatsargiai išsirenka suskilusį bus lodarius ir tinginys visus metus. Išsirinkę kiaušinius visi stengiasi sumušti kito. Tą, kuris vienintelis sugebėjo išsaugoti sveiką margutį, sėkmė lydės visus metus. Buvo manoma, kad laimingą margutį reikia išsaugoti iki kitų Velykų.
Pakilę nuo vaišių stalo visi eidavo į kiemą ridinėti kiaušinių. Buvo tikima, kad kiaušiniui ridenantis žeme gyvybinė energija iš jo persiduoda žemei. Ridenama buvo nepaprastai, o nuo specialaus medinio lovelio. Ridinėti galima dvejopai: varžytis kieno margutis nuridės toliausiai arba kieno margutis užkliudys daugiau kitų. Užkliudyti margučiai – ridenančiojo grobis. Šį žaidimą galima tęsti, tol kol vienas žmogus laimės visus margučius.
Burtai. Pasukę margutį, sužinosite, koks mūsų laukia pavasaris: jei smaigalys atsisuks į pietus - bus šilta, jei į šiaurę - šalta, jei į rytus - sausa, į vakarus - drėgna.
Sumušus kiaušinį, reikia neskubėti jo suvalgyti, bet atidžiai apžiūrėti jo duobutę. Jei duobutė viršuje – metai bus geri, jei duobutė šone, neapvalios formos – lauk negandos.
Nors Velykų šventėje didelį vaidmenį vaidina bažnyčia, vis tik akivaizdžiai matosi, jog didžioji papročių bei prietarų dalis yra atėjusi iš pagoniško lietuvių tikėjimo ir yra susijusi (kaip ir visose lietuviškose šventėse) su derliumi, gyvuliais, šeimos sveikata bei pagausėjimu.


Velykos, kaip ir kitos krikščioniškos šventės, yra perėmę pagoniškų elementų, 
pvz., Velykų kiaušiniai, Velykų zuikiai, Velykų bobutė.
Na ir mes pabandėm įsikūnyti į šiuos personažus, apžiūrėkim kaip pavyko :)

Taip pat vyko šia proga konkursas "Nuotaikingiausias Velykų personažas"
Nugalėtoja tapo -  YamiShito
Sveikinam!!!

Su gimimo diena, Dominica!

Mieloji,
Gyvenimas yra galimybė, pasinaudok ja.
Gyvenimas yra grožis, žavėkis juo.
Gyvenimas yra palaima, mėgaukis ja.
Gyvenimas yra svajonė, išpildyk ją.
Gyvenimas yra iššūkis, priimk jį.
Gyvenimas yra pareiga, įvykdyk ją.
Gyvenimas yra žaidimas, žaisk jį.
Gyvenimas yra pažadas, tesėk jį.
Gyvenimas yra liūdesys, išgyvenk jį.
Gyvenimas yra daina, dainuok ją. 
Gyvenimas yra kova, priimk ją.
Gyvenimas yra sėkmė, pasiek ją.
Gyvenimas pernelyg brangus, kad jį naikintum.
Gyvenimas yra gyvenimas, kovok už jį.
Su gimimo diena!
Būk labai, labai laiminga, širdele! ;)





2016 m. kovo 21 d., pirmadienis

Su gimimo diena, Mailu!

Mailu,
Sako, kad gėles dovanoja tiems,
Kuriuos labiausiai myli ir gerbia.
Sako, kad ten, kur daug gėlių,
Nelieka vietos skausmui.
Sako, kad ten, kur žydi gėlės,
Viešpatauja laimė.
Tad dovanojam Tau viso pasaulio gėles,
Kad jos amžinai žydėtų.
Ir neštų vien laimę, meilę ir džiaugsmą!
Būk laiminga, labai laiminga, mieloji!
Su gimimo diena! :)



2016 m. kovo 15 d., antradienis

Su gimimo diena, Jūna!

Jūna,
Gerumas - tai dalykas, kurį duodame nesitikėdami atlygio
Meilė - tai jausmas, kuris skiria žmogų nuo daiktų
Viltis - tai postūmis į priekį
Stiprybė - gebėjimas nepasiduoti ir būti atrama kitiems
Laimė - tai būsena, kai iš veido nedingsta šypsena
Supakuojam šias grožybes ir siunčiam Tau, gimtadienio proga, mieloji!
Būk laiminga ;)


2016 m. kovo 11 d., penktadienis

Lietuva, brangi !


1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriame rašoma, kad atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė. Akte remiamasi 1918 m. vasario 16 d. pasirašytu Lietuvos nepriklausomybės aktu, kuris niekada nenustojo teisinės galios. Aktą pasirašė LR Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas Vytautas Landsbergis ir tarybos nariai. Rusija nenorėjo pripažinti Lietuvos nepriklausomybės. 1991 m. sausio 8 d. TSRS gynybos ministras Dmitrijus Jazovas įsakė įvesti desantininkų padalinius į Baltijos šalis. Į Lietuvą pradėjo vykti divizijos daliniai iš Pskovo. Sausio 9 d. Michailas Gorbačiovas apkaltina Lietuvos Respublikos Aukščiausiąją Tarybą siekimu atkurti buržuazinę santvarką. Sausio 12 d. Vilniaus gatvėse pradėjo judėti šarvuočiai. Šios dienos naktį į sausio 13-ąją Vilniuje lietuviai stojo ginti kareivių ketinamo užgrobti spaudos pastato, televizijos bokšto, parlamento. Gindami televizijos bokštą žuvo 14 žmonių. Pasaulis pasmerkė Rusijos veiksmus. Lietuvos palaikyti atvyko delegacijos iš Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Gruzijos, Moldavijos, Rusijos, Lenkijos, Vengrijos. Rusija pripažino visišką Lietuvos nepriklausomybę, 1991 m. liepos 29 d. su Lietuva pasirašydama sutartį dėl tarp valstybinių santykių pagrindų.

Nuoširdžiai sveikinu visas su išskirtine istorine Lietuvos švente, 
kuri atvėrė duris į viltingesnį, prasmingesnį ir demokratišką gyvenimą. 
Tad puoselėkime ir ginkime savo Laisvę, branginkime savo Tėvynę, 
prisidėdami prie jos klestėjimo tikėjimu ir kilniais darbais!

Su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena!

2016 m. kovo 8 d., antradienis

Kovo 8 - oji !

Tarptautinė moters diena - kai kuriose šalyse tai valstybinė šventė. Lietuvoje kovo 8 - oji – atmintina diena, švenčiama kaip Tarptautinė moterų solidarumo diena.
Šios dienos ištakos siekia Antikos laikus – remiantis rašytiniais šaltiniais, tam tikrą dieną Graikijoje moterys reikalaudavo ypatingo savo vyrų dėmesio ir netgi karai tą dieną turėdavo būti nutraukti, kad kariai galėtų būti su savo moterimis. 
Idėja švęsti tarptautinę moters dieną kilo XIX–XX amžių sandūroje, kai sparti industrializacija ir ekonominė plėtra kėlė masinius protestus prieš sunkias darbo sąlygas. Vienas tokių protestų vyko 1857 metų kovo 8 dieną Niujorko tekstilės fabrike, kur moterys protestavo prieš ypač prastas darbo sąlygas ir mažus atlyginimus. Protestuotojas išvaikė policija. Vėlesniais metais kovo 8 dieną vykdavo protestai, vienas didesnių – 1908 metais, kai 15 000 moterų žygiavo Niujorko gatvėmis, reikalaudamos sutrumpintos darbo dienos, didesnio darbo užmokesčio ir rinkimų teisės. Kitų metų vasario 28 dieną JAV buvo švenčiama pirmoji Tarptautinė moters diena. Kitais metais minėdami Tarptautinę moters dieną daugiau nei milijonas žmonių Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje dalyvavo mitinguose už moterų teisę dirbti, balsuoti, mokytis. Tais metais Tarptautinė moters diena minėta kovo 19 d.
Tarp įvairių istorinių minėjimų, primenančių kovo 8 - ąją, reikia būtinai paminėti, kad ši diena susijusi ir su tragišku įvykiu. Nepraėjus nė savaitei po moters dienos minėjimo 1911 m. kovo 19 - ąją, kovo 25 d. tragiškas gaisras Niujorko Triangle fabrike pasiglemžė daugiau nei 140 čia dirbusių moterų, daugiausia italių ir žydžių emigrančių, gyvybes. Kilus gaisrui, moterys negalėjo evakuotis iš devinto daugiaaukščio pastato aukšto – durys buvo užrakintos, kad jos negalėtų išeiti ir pasidaryti pertrauką. Šis baisus įvykis atkreipė dėmesį į moterų teises, darbo sąlygas ir įstatymus JAV. Dabartinė moters diena pradėta švęsti po to, kai 1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje vykusioje tarptautinėje moterų konferencijoje aktyvi moterų teisių gynėja Klara Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. 1911 metų kovo 8 d. pirmą kartą Tarptautinė moters diena buvo minima Vokietijoje, Austrijoje, Danijoje, Švedijoje.
Ypač daug dėmesio šiai šventei buvo skiriama Tarybų Sąjungoje. Visą Tarybų Sąjungos gyvavimo laikotarpį ši šventė pabrėžė dirbančios moters herojiškumą. Tą dieną buvo įprasta, kad vyrai teikia gėles moterims, tokia tradicija iki šiol liko Rusijoje ir kitose šalyse - taip pat ir Lietuvoje. 


Tegul ši diena Jums išaušta šviesi ir saulėta, kupina aplinkinių dėmesio, šilumos ir meilės...

Linkiu, kad visuomet išliktumėte gražiausiomis ir spalvingiausiomis pasaulio gėlėmis... 


Tegul Jūsų veiduose niekada nedingsta šypsena, neapleidžia gera nuotaika, netrūksta gražių gyvenimo akimirkų ir malonių staigmenų... 

Būkit mylimos, gerbiamos ir laimingos! 
Su švente, mielosios! :)

2016 m. kovo 1 d., antradienis

Labas, Pavasari!


Kovo 1-oji – pavasario pradžia. Kartais atšiauri ir snieguota, kartais drungna ir lietinga. Viskas pasaulyje keičiasi: laikas, gamta, žmogus. Laikas bėga... 
Žiemą keičia pavasaris. Pavasaris tarsi atgimimas. Sužaliuoja, pražysta augalai ir medžiai. Parskridę paukščiai džiugina giesmėmis. Žmonės širdimi pajaučia tą atgimimo džiaugsmą, kurį palydi nuoširdūs rūpesčiai ir darbai. Šįryt mane pažadino saulės spinduliai pasibeldę į mano langą. Pirmą kartą po tokio ilgo laiko (žiemos) aš atsibudau su ugnele, jaučiau, jog šiandien nuveiksiu ką nors neįtikėtino, linksmo bei gero… Apsivilkau pačius lengviausius bei patogiausius drabužius, pavalgiau bei kupina jėgų bei ryžto išėjau į kiemą. Ten sutikau laiškininką


Gavau aš šiandien laišką nuo… pavasario! Tas šelmis taip ilgai man neparašė. Nuo pernai metų dingo kaip į vandenį – nei laiško, nei žinutės, nei paskambino, nors… tiesą sakant, jis ir nežadėjo. Pati aš jį aklai įsižiūrėjau… Juk šitaip mergino mane ir rodė dėmesį, Ne dieną ir ne dvi – visus tris mėnesius… Kiekvieną rytą, langą vos praverdavau, Jis vėjo pirštais plaukus man kedendavo Ir pasivaikščiot vesdavosi į gojų, o ten… žibuoklių lūpom išbučiuodavo. Kaskart saldžia klevų sula nugirdęs, mano akis ir skambų juoką girdavo… Kai naktimis skaičiavome žvaigždynus, Jis dovanojo kvepalus alyvinius… O jau gėlių, gėlių – žydėjo visas sodas, net takas buvo obelų žiedais nuklotas… Kartu dar pienių žiedus vynui rinkom, o štai paskui kažkur staiga jis dingo… 
Bet šiandien aš iš džiaugsmo nestygstu, Jis man parašė – aš GRĮŽTU!

 Prasmingiausia, kai vienu ritmu plaka žmogaus ir gamtos širdis ...